Fasolowy Boczek Szatana to sałatka bardzo prosta w przygotowaniu i pozostawia szerokie pole do popisu podczas jej produkcji - można dodać lub podmienić kilka mniej kluczowych składników bez obawy, że straci swoją wrodzoną szatańskość.
AKT I - Składniki.
Przygotowując Fasolowy Boczek Szatana nie obejdziemy się bez następujących produktów:
- 1 sałata rzymska lub lodowa (osobiście wolę lodową, bo tak ładnie "chrupie")
- 1 puszka czerwonej fasoli (może być w zalewie zwykłej lub pikantnej)
- 1 puszka kukurydzy (jak najsłodszej!)
- 2 średnie cebule (jedna z nich może być czerwona lub czosnkowa - dodaje smaku!)
- 1 szklanka pikantnego keczupu (uwielbiam keczup - Włocławek, Pudliszki, albo domowej produkcji, więc zazwyczaj dodaję nawet 1,5 szklanki, lub więcej... mniam)
- 1 duża czerwona papryka (a jeśli czujemy się odważni - można dodać troszkę papryczki chilli do smaku)
- 5-10 dkg wędzonego boczku w cienkich plasterkach (MIĘSO! = im więcej, tym lepiej)
- kilka kropli tabasco
- szczypta pieprzu cayenne.
Opcjonalnie:
- puszka zielonego groszku (jeśli akurat mamy taki kaprys),
- oliwki (pokrojone w poprzek - "krążki"),
- ciecierzyca (w smaku trochę przypomina orzechy).
AKT II - Przygotowanie.
1. Warzywka
Świeżutką i chrupiącą sałatę dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić (i oczywiście usunąć gniazda nasienne), strąk opłukać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli dodajemy troszkę papryczki chili - również drobno ją pokroić (po tym wyczynie uwaga na palce - nie pakować ich do oczu!:D). Fasolę oraz kukurydzę opłukać pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osaczyć na sitku. Wszystkie te składniki włożyć do dużej miski i wymieszać.
2. Pikantny sos keczupowy
Cebule obrać, pokroić na cząstki lub krążki. Plasterki wędzonego boczku można zostawić w całości - ja lubię je pokroić na "paseczki" (ładnie się wtedy komponują z sosem) - usmażyć na chrupko na suchej patelni, wraz z kawałkami boczku zeszklić cząstki cebuli. Dodatkowo, możemy osobno usmażyć kilka plasterków boczku w całości i zdjąć z patelni do ostygnięcia. Do podsmażonej cebuli i boczku wlać keczup, zamieszać, krótko zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie doprawić sos na pikantnie do smaku kilkoma kroplami tabasco i pieprzem cayenne.
AKT III - Podanie.
Przygotowane wcześniej składniki w misce polać przygotowanym sosem. Całość dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć usmażone wcześniej dodatkowe plasterki boczku.
Na koniec najważniejsze: jeść ze smakiem! :)
Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 1 puszka
czerwonej fasoli (w zalewie)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 średnie cebule
- 0.75 szklanki
pikantnego keczupu
- 1 duży strąk czerwonej papryki
- 5 dkg wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- kilka kropli tabasco
Opis przygotowania:
Sałatę rzymską oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić (usunąć gniazda nasienne), strąk opłukać i pokroić w drobną kostkę. Fasolę oraz kukurydzę opłukać pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osaczyć na sitku.
Następnie przygotować pikantny sos keczupowy. Cebule obrać, pokroić na cząstki lub krążki. Plasterki wędzonego boczku wysmażyć na chrupko na suchej patelni
, po czym zdjąć z patelni i na wysmażonym tłuszczu zeszklić cząstki cebuli. Wlać keczup, zamieszać, krótko zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie doprawić sos na pikantnie kilkoma kroplami tabasco.
Sałatę przełożyć do miski, wymieszać z pokrojoną papryką, osaczoną fasolą i kukurydzą, polać przygotowanym sosem. Miskę przykryć talerzem i odstawić na 15 min.
Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać, przełożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć wysmażone plasterki boczku.
Opis / Uwagi:
do sałatki można również dodać ciecierzycę (w smaku
przypomina orzechy) lub zielony groszek.
wyglada szatansko i plugawie. chyba wyprobuje!
OdpowiedzUsuńZapraszam - jeśli spróbujesz, czekam na opinię :)
OdpowiedzUsuńhmm, uwazam ze powinno sie tam dodawac takze wywar ze zluszczonego naskórka Wielkiej Czarnej Pały
OdpowiedzUsuń