20 maja 2010

Sałatka z kurczaka z chebkiem pita, czyli co jedzą Wikingowie

Drogi Pamiętnisiu, dzisiaj nie napiszemy o tym, dlaczego Szwedom smakuje kuchnia bliskowschodnia (na prawie każdym rogu wszak można zaobserwować kultowe budki z falafelami).
Napiszemy dzisiaj natomiast o tym, jak pysznie przyrządzić kurczaka i skorzystać z dobrodziejstw istnienia chlebka pita.




Kycklingsallad i pitabröd



Dramatis Personae (składniki na 4 osoby):
  • 4 chlebki pita
  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawy do kurczaka (np. do grilla, lub inne do wyboru)
  • 8 plasterków boczku pokrojonych w mniejsze kawałki
  • ok. 12 pomidorków koktailowych pokrojonych na ćwiartki
  • duży świeży ogórek (lub 2-3 kiszone) w plasterkach
  • czerwona cebula pokrojona "w piórka"
  • liście sałaty (może być rzymska, lodowa, włoska, czerwona "dębowa", rukola - co kto lubi)
  • 100g orzechów nerkowca
  • jako sos: creme bonjour cuisine (o smaku pomidorów z ziołami), lub Szatański Mix: majonez lub jogurt plus pikantny keczup plus chilli (ew. pieprz cayenne dla koneserów mocnych wrażeń), ociupinka sosu tabasco - dawkować ostrożnie!

    1. Usmażyć boczek na patelni (lub w mikrofalówce), odłożyć do odsączenia (np. na papierowy ręcznik kuchenny)
    2. Przyprawić kurczaka i usmażyć na patelni.
    3. Wymieszać wszystko razem: boczke, kurczaka, pomidory, ogórek, cebulę, orzeszki i sałatę.
    4. Zagrzać chlebki pita w tosterze lub piekarniku. Przekroić chlebek na pół prawie do końca, włożyć sałatkę i polać sosem.
    5. Wcinać i palce lizać! :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz