21 grudnia 2010

Zima i Kokosowe Kulki Czekoladowe (UWAGA! danie niepoprawne politycznie!)


Fakt ten znany jest od wieków - rdzenna ludność Skandynawii cierpi na niedosyt słońca i ciepła, przez to w zimie (trwającej na północy od września do maja - jeśli akurat przypada "cieplejszy" rok;)) muszą się jakoś pocieszać. Sprytni Wikingowie (oprócz obowiązkowych wyjazdów do Tajlandii) postawili na słodkie rozkosze podniebienia - co widać w prawie każdym sklepie, gdzie w obowiązkowo istniejącym dziale o nazwie "Godis"  znajdziemy 300 ton dowolnych cukierków, słodyczy, przekąsek, kandyzowanych owoców, tudzież innych dżdżownic z gumy o smaku truskawkowym.






Dla ilustracji - tak przeważnie wygląda zima w górach zachodniego Jämtlandu (wcale jeszcze nie na najdalszej północy Szwecji), graniczącego z norweskim Tröndelagiem (kto czytał kultową "Sagę o robieniu... Ludziach Lodu", ten na pewno wie...). Zima? Żartowałam - to zdjęcie zrobili narciarze w kwietniu 2009:

Owszem, siedzą na dachu schroniska. 
Zwracam uwagę na uroczy tunel od drzwi wejściowych ;)

Co robią Szwedzi, gdy ich domy przysypane są tradycyjną, minimum dwumetrową warstwą śniegu? - Przyrządzają Chokladbollar, czyli "czekoladowe kulki". Niektórzy niepoprawni politycznie przedstawiciele nacji Wikingów zwą je także pieszczotliwie "Nigga Balls". 
Pozostawię tą intrygującą nazwę bez komentarza i od razu przejdę do rzeczy. Idą święta, a nuż się ten łatwy i szybki przepis przyda?


CHOKLADBOLLAR
Czas przygotowania: 20 minut + czas na schłodzenie kulek w lodówce
Ilość kalorii: LICZENIE ZABRONIONE, w święta można jeść ile się chce...

Składniki na ok. 25 sztuk:
(Żeby ułatwić wszystkim sprawę, używam polskich i szwedzkich miar równocześnie.)
100 g masła (nie solonego, rzecz jasna) lub margaryny
85 g (=1dl) cukru (jeśli chcecie być trendy, można użyć fruktozy w nieco mniejszej ilości)
1 łyżka stołowa cukru waniliowego
2 łyżki stołowe kakao
3 dl (1 i 1/5 szklanki) płatków owsianych
1,5 dl lub 2 dl (3/4 szklanki) wiórków kokosowych
 
Plan działania a.k.a. przepis:
1. Wymieszać dokładnie w misce następujące składniki: masło, cukier, cukier waniliowy.
2. Dodać kakao i płatki owsiane, mieszać delikatnie do momentu, gdy składniki równomiernie się połączą i rozprowadzą.
3. Wstawić miskę z mieszanką na chwilę do lodówki (gdy się ochłodzi, będzie mniej lepka).
4. Po wyjęciu z lodówki nabierać niewielkie ilości ciasta i formować z nich kulki. Następnie każdą z nich obtoczyć w wiórkach kokosowych.
5. Gotowe kulki czekoladowe wstawić do lodówki (najlepiej tam je przechowywać).

Tajne/poufne: Do tej zabójczo smacznej mieszanki można dodać np. trochę rodzynek. Kulki będą jeszcze pyszniejsze!



Smaklig maltid!



2 komentarze:

  1. Mmmm ziemniaczki... Świąteczny przysmak z dzieciństwa...

    OdpowiedzUsuń
  2. A, fakt :) Chociaż w naszych ziemniaczkach chyba jeszcze były herbatniki i cośtam jeszcze...

    OdpowiedzUsuń