18 kwietnia 2011

Krewetki atakują!

Wbrew pozorom nie jest to recenzja filmu "District 9".

W ramach budowania kulinarnej przyjaźni polsko-szwedzkiej akcja dzisiejszego odcinka będzie się działa w kuchni. Ponieważ krewetki są ogromnie w Szwecji lubiane oraz serwowane na wiele sposobów (jedyne, czego chyba jeszcze nie widziałam, to dżem z krewetek), zapraszam do spróbowania pysznego i szybkiego w przygotowaniu dania.






MAKARON Z KREWETKAMI I ZIOŁAMI NA OSTRO

Czas przygotowania: maksymalnie 20 minut
Ilość porcji: 4... albo 3 duże ;)

Składniki:
4 porcje makaronu (najlepiej "wstążki")
1 dorodna czerwona cebula pokrojona w "kołyski" (jak jabłko)
1 łyżka stołowa oleju
2,5 dl (1 szklanka) ziołowej crème fraiche (lub śmietana ok. 35% doprawiona ziołami wg uznania)
1 dl (mniej niż 1/2 szklanki) wody
1 łyżeczka do herbaty przyprawy sambal oelek (albo troszkę papryczki chili)
150 g groszku cukrowego
250 g pomidorków koktajlowych
1 słoik krewetek w zalewie, ok. 360g
sól i pieprz

 
Plan działania a.k.a. przepis:
1.Ugotować makaron.
2. Podsmażyć cebulę na oleju.
3. Dodać crème fraiche / śmietanę z ziołami, wodę i przyprawę sambal oelek. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Opłukać groszek cukrowy i pomidorki i dodać do sosu.
5. Odsączyć krewetki, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem, ew. ziołami.
6. Przełożyć makaron do miski, polać sosem, wymieszać.
7. Podzielić na porcje i jeść ze smakiem!





Tajne/poufne: Jeśli ktoś naprawdę nie lubi krewetek, może zamienić je na pokrojoną szynkę. 
Danie będzie jeszcze pyszniejsze, gdy posypie się je posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.







Ciekawe, czemu nagle poczułam się głodna... idę sprawdzić, czy gdzieś w lodówce nie czają mi się jakieś krewetki... ;)

2 komentarze: